Η καταγωγή των πολεμικών τεχνών
Αν και η προέλευση των πολεμικών τεχνών δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς, είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν πάντα τα χέρια και τα πόδια τους για αυτοπροστασία εναντίον των εχθρών και των άγριων ζώων. Στον ευρωπαϊκό χώρο, τοιχογραφίες μαχητών από την Μινωϊκή εποχή μαρτυρούν την ύπαρξη πολεμικών τεχνών και βέβαια αργότερα στην ηπειρωτική αρχαία Ελλάδα εισήχθησαν στα Ολυμπιακά αθλήμτα η πυγμαχία, η πάλη και το παγκράτιο. Στην Ασία υπάρχουν στοιχεία από την Ινδία, την Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα. Στην Κορέα σώζονται αγαλματίδια και τοιχογραφίες που θα μπορούσαν να είναι οι πρόδρομοι του σημερινού Tae Kwon Do.
Η κορεατική Χερσόνησος κατά την πρώτη Χιλιετία μ.Χ. ήταν διαιρημένη σε τρία κρατίδια (Shilla, Paekche, Koguryo). Η Κίνα αλλά και οι δύο γείτονές του Paekche, Koguryo ήταν μια συνεχής απειλή για το μικρό κρατίδιο της κορεατικής χερσονήσου Shilla.
Το Βασίλειο Koguryo έγινε σοβαρή στρατιωτική δύναμη τον 5o-6o αιώνα μ.Χ. κυρίευσε το Βασίλειο Paekche και απείλησε σοβαρά το Shilla.
Προκειμένου να αμυνθούν ενάντια σε αυτές τις επιθέσεις δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην εκπαίδευση πολεμικών τεχνών (Subak= μάχη χρησιμοποιώντας τα χέρια και Taekkyon = μάχη χρησιμοποιώντας τα πόδια) . Στην άμυνα της χώρας βοήθησε σημαντικά η οργάνωση νεολαίας “Hwarang-Do” που ήταν άριστοι μαχητές των πολεμικών τεχνών.
Ένας από τους ανώτερους στρατηγούς του Βασιλείου Shilla ήταν ο Kim Yoo Sin, ένας πολεμιστής από το “Hwarang-Do”.
Το Shilla συμμάχησε με την κινεζική δυναστεία των Tang. Η συμμαχία αυτή καταστρέφει το Paekche (660 μ.Χ.) και το Koguryo (668 π.Χ.) Έτσι ήρθε η ενοποίηση της χερσονήσου της Κορέας με την κυβέρνηση της δυναστείας του Shilla.
Η σημασία της οργάνωσης νεολαίας Hwarang-Do και η ανάπτυξη των Πολεμικών Τεχνών
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η οργάνωση νεολαίας Hwarang-Do (δρόμος της “νεολαίας των λουλουδιών”), είχε ένα σημαντικό μερίδιο στην ένωση των τριών βασιλείων. Αρχικά, τα νεαρά μέλη ασκούνταν στην τοξοβολία, αλλά διδάχθηκαν και πολιτιστικά πράγματα, όπως η ανάγνωση, η γραφή και η ηθική. Λόγω της επεκτατικής πολιτικής των γειτονικών κρατών και τις συνεχείς στρατιωτικές συγκρούσεις εκπαιδεύτηκαν και στις πολεμικές τέχνες, στην ιππασία, το κολύμπι, το κυνήγι, την πάλη, τη μάχη με τα πόδια (Taek- Kyon) και τη μάχη με τα χέρια (Soo Bak-Gi). Μερικοί ιστορικοί πιστεύουν ότι οι πολεμιστές Hwarang-Do ήταν οι πρόδρομοι των σαμουράι της Ιαπωνίας.
Soo bak Gi και Taek Kyon κατά τη δυναστεία του Koryo (935 – 1392 μ.Χ.)
Το Soo Bak Gi έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δυναστεία Koryo και έγινε το εθνικό άθλημα. Όχι μόνο για τους απλούς ανθρώπους, αλλά ακόμη και ο βασιλιάς έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό το είδος της άοπλης μάχης και διέταξε να γίνονται αγώνες κάθε χρόνο. Οι νικητές εκτός από έπαθλα ανταμείβονταν και με μια σημαντική κυβερνητική θέση. Ο βασιλιάς υποχρέωσε όλους τους στρατιώτες να συμμετάσχουν σε αυτούς τους αγώνες.
Το Taek Kyon ήταν σίγουρα ο προκάτοχος του Soo Bak Gi. Ήταν μια πολύ σκληρή πολεμική τέχνη και αποτελείτο κυρίως από τεχνικές ποδιών. Εκπαιδεύονταν σχεδόν αποκλειστικά μόνο οι στρατιώτες και απαγορευόταν για τους πολίτες. Οι πολίτες ασκούνταν μόνο υπό αυστηρή μυστικότητα.
Η Yi δυναστεία (1392 – 1910)
Η αντιστρατιωτική στάση της Yi δυναστείας , βοήθησε σημαντικά από τη μία πλευρά στην πολιτική εκπαίδευση του λαού, αλλά απ την άλλη σήμανε το τέλος εκπαίδευσης των πολεμικών τεχνών στην Κορέα. Το Soo Bak-Gi και Taek Kyon διδασκόταν από μεμονωμένους καθηγητές από οικογένεια σε οικογένεια και από πατέρα σε γιο. Ο Han Kyo έκανε μια έρευνα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Sunjo (1567 – 1608) για τις πολεμικές τέχνες και κατέγραψε σε ένα βιβλίο περισσότερες από 70 τεχνικές αυτοάμυνας. Το βιβλίο αυτό είναι ίσως το πρώτο γραπτό αρχείο σχετικά με την εκπαίδευση των πολεμικών τεχνών. Η στρατιωτική εξασθένηση της χώρας δίνει την ευκαιρία στην Ιαπωνία το 1592 να καταλάβει μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το σύνολο του νότιου τμήματος της Κορέας, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Pusan και Σεούλ.
Η ανασύνταξη των δυνάμεων της χώρας, η εκπαίδευση του στις πολεμικές τέχνες και το αντάρτικο απέδωσαν και μετά από 7 χρόνια οι Ιάπωνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την κορεατική χερσόνησο. Μετά τον τερματισμό της εισβολής ενισχύθηκε ο στρατός και δόθηκε μεγαλύτερη προσοχή στις πολεμικές τέχνες. Το 1790 ο Βασιλιάς Τ´Aenjo έγραψε ένα βιβλίο για τις πολεμικές τέχνες και τον εξοπλισμό του στρατού και εξηγεί τα πλεονεκτήματα της μάχης με τα πόδια.
Στις 22.08.1910 η Κορέα είχε καταληφθεί εκ νέου από την Ιαπωνία και απαγόρευσε την άσκηση των κορεατικών πολεμικών τεχνών.
Οι πολεμικές τέχνες κατά τη διάρκεια της Ιαπωνικής κατοχής (1910 – 1945)
Κατά την περίοδο της ιαπωνικής κατοχής η άσκηση των κορεατικών πολεμικών τεχνικών είχε απαγορευθεί, και πολλοί Κορεάτες είχαν χάσει το ενδιαφέρον για αυτές. Λίγοι άνθρωποι ασκούνταν κρυφά στις πολεμικές τέχνες και ο αριθμός των μαθητών τους ήταν επίσης πολύ περιορισμένος. Ταυτόχρονα, πολλοί Κορεάτες πήγαν στην Ιαπωνία ή στην Κίνα για περαιτέρω κατάρτιση.
Μετά την ολοκλήρωση της Ιαπωνικής κατοχής πολλοί Κορεάτες επέστρεψαν στην πατρίδα τους από την εξορία με γνώσεις στο τζούντο, καράτε και άλλες πολεμικές τέχνες. Για τη δημιουργία των νέων κορεατικών πολεμικών τεχνών, χρησιμοποίησαν τις γνώσεις που απέκτησαν στην Κίνα, Ιαπωνία και Οκινάουα και τις συνδύασαν με το Τaeκ- Kyon.
Η ανάπτυξη των κορεατικών σχολείων (Kwan), μετά την απελευθέρωση της Κορέας
Ανάλογα με τις ατομικές γνώσεις και στόχους κάθε δασκάλου ιδρύθηκαν από το 1945 και μετά σχολές =(Kwan) πολεμικών τεχνών διαφόρων ειδών (Style). Όπως π.χ. Tang Soo Do, Kong Soo Do, Kwon Bup Bu και Karate.
Η σχολή Oh Do Kwan του ιδρύθηκε το 1953 από τον Choi Hong Hi και τον Nam Tae Hi (στυλ Karate και Tang Soo Do) έμμελε να διαδραματίσει τον σπουδαιότερο ρόλο στις πολεμικές τέχνες της Κορέας.
Στρατηγός Choi Ηοng Ηi και Oh Do Kwan
O Choi Hong Hi κατά την έναρξη της στρατιωτικής του σταδιοδρομίας (1946) ξεκίνησε να διδάσκει Καράτε στους στρατιώτες του. Ωστόσο, ήθελε να αναπτύξει μια πολεμική τέχνη που να είναι διαφορετική και ανώτερη του καράτε.
Με τη βοήθεια του Nam Tae-Hi ο οποίος δίδασκε στο στρατό Tang Soo Do, άρχισε να αναπτύσσει από το Taek Kyon, Tang Soo Do και καράτε ένα νέο σύστημα. Ο Nam Tae-Hi φρόντισε για τη συνεργασία με το Chung Do Kwan (στη συνέχεια η μεγαλύτερη αστική σχολή), πολλοί από τους εκπαιδευτικούς που υπηρέτησαν στο στρατό μετά τον πόλεμο της Κορέας συνέχισαν στο Oh Do Kwan.
Το 1952, κατά τη διάρκεια του κορεατικού Πολέμου της Κορέας, ο Πρόεδρος Rhee Seung Man παρακολούθησε μια επίδειξη δασκάλων της μεγάλης σχολής Kwan (συμπεριλαμβανομένων και του Nam Tae Hi, ο οποίος έσπασε με τη γροθιά 13 κεραμίδια) και ήταν τόσο ενθουσιασμένος που έδωσε εντολή στο Στρατηγό Choi Ηοng Ηi να ενσωματώσει τη διδασκαλία πολεμικών τεχνών επίσημα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του στρατού.
Το 1953, η ανάπτυξη της νέας πολεμικής τέχνης προχώρησε τόσο πολύ ώστε ο Choi Ηοng Ηi και ο Nam Tae-Hi ίδρυσαν το Oh Do Kwan (σχολή άσκησης „ο δικός μου τρόπος“) η οποία ήταν αρχικά αποκλειστικά για το στρατό.
(Σημείωση: Ο βαθμός – Dan της (αστικής σχολής) Chung Do Kwan αναγνωρίζονταν από την (στρατιωτική σχολή) Oh Do Kwan. Οι εκπαιδευτές των άλλων αστικών σχολών έπρεπε να υποβληθούν σε επανεξέταση, ώστε να πάρουν αναγνώριση του (Dan) βαθμό τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ταραχθούν οι σχέσεις του Oh Do Kwan με τις άλλες αστικές σχολές).
Τέλος του 1953 επήλθε η συγχώνευση των Chung Do Kwan και Oh Do Kwan και ο General Choi Ηοng Ηi ηγήθηκε της μεγαλύτερης αστικής σχολής (Chung Do Kwan).
Το όνομα “Tae Kwon Do” για τη νέα πολεμική τέχνη
Η πλειοψηφία των αστικών σχολών είδαν την εξέλιξη με ανησυχία, διότι έβλεπαν στη νέα σχολή έναν σκληρό ανταγωνιστή. ως εκ τούτου, συμφώνησαν το 1953 προς αμοιβαίο όφελος των κορεατικών πολεμικών τεχνών να δώσουν το ενιαίο όνομα Tae Soo Do. Ο στρατηγός Choi, χάριν των γνωριμιών του επηρέαζε τη σκηνή των πολεμικών τεχνών. Κάλεσε μια επιτροπή από επιφανής εκπαιδευτές, ιστορικούς και εξέχοντες προσωπικότητες της κορεατικής κοινωνίας και στις 11.04.1955 επετεύχθη συμφωνία της προτάσεως του η τέχνη να ονομάζεται Tae Kwon-Do.
Το νέο όνομα αντικατέστησε όλα τα άλλα και εφαρμόστηκε επίσημα και στις αστικές σχολές το νέο σύστημα διδασκαλίας.
Η ίδρυση των πρώτων οργανώσεων
Επειδή στη συνεδρίαση για την ονομασία, ήταν οι εκπρόσωποι μόνο των δύο μεγαλύτερων σχολών (Chung Do Kwan και Oh Do Kwan), οι δάσκαλοι των άλλων στυλ θεώρησαν ότι δεν υποχρεούνται να διδάξουν το νέο σύστημα. Θεώρησαν χρέος τους να συνεργάζονται με την Κονγκ Soo Do Association, η οποία ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας. Προσωπικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των δασκάλων οδήγησε σε αποτυχία την ένωση τους κάτω από την σκέπη του Κονγκ Soo Do Association. Η Korean Tae Kwon Do Association (ΚΤΑ, ιδρύθηκε 1959)
Τις διαφωνίες και τις προσωπικές διαφορές που διατυπώθηκαν, χρησιμοποίησε ο στρατηγός Choi Hong-Hi. Επωφελήθηκε των γνωριμιών του στο Υπουργείο Παιδείας και στην Korean Amateur Sports Association και ίδρυσε το 1959 την KTA. Ο στρατηγός Choi κατάφερε να παρευρεθούν στην ιδρυτική συνεδρίαση και οι δάσκαλοι των άλλων πολεμικών τεχνών. Αλλά υπήρξαν διαφωνίες από την αρχή για την ονομασία. Η πλειονότητα των (μικρότερων σχολών) Kwan επέμεινε στο όνομα του Tang Soo Do, αλλά η πρόταση των δύο μεγαλύτερων σχολών, και του στρατηγού Choi Hong Hi επικράτησε και έτσι δόθηκε το όνομα Korean Tae Kwon Do Association (ΚΤΑ)
Πρόεδρος: Choi Hong Hi (Oh Do Kwan)
Αντιπρόεδρος: Jang HWE Bu (Song Kwan Moo)
Αντιπρόεδρος: Ro Byung Jik (Song Kwan Moo)
Αντιπρόεδρος: kwe Yoon Byung (Ji Do Kwan)
Διευθυντής: Hwang Kee (Moo Duk Kwan
Και άλλοι εκπρόσωποι από τη σχολή Chung Do Kwan.
Η KTA δραστηριοποιήθηκε μόνο μέχρι τον Απρίλιο του 1960 και μετά διαλύθηκε. Ο Hwang Kee άρπαξε την ευκαιρία και ίδρυσε την Korea Soo Bahk Do Association. Με τη βοήθεια σημαίνοντα πολιτικού, κατάφερε να επιτύχει την ένταξη της στην Korea Amateur Sports Association. Τα μέλη της KTA έκαναν ένσταση κατά της απόφασης και δικαιώθηκαν, επειδή δεν δύναται να συνυπάρχουν δύο αναγνωρισμένες oμοσπονδίες του ιδίου αθλήματος
Το στρατιωτικό πραξικόπημα του Park Chung Hee στις 16/05/1961
Το στρατιωτικό πραξικόπημα του Park Chung Hee επηρέασε όλες τις πτυχές της ζωής της Κορέας. Το Tae Kwon Do δεν αποτέλεσε εξαίρεση. (Σημείωση: Για τον στρατηγό Choi η στρατιωτική του σταδιοδρομία τελείωσε απότομα και εστάλη ως πρεσβευτής στη Μαλαισία). Το Υπουργείο Παιδείας επεδίωκε τώρα να εγγράψει και πάλι το Tae Kwon Do. Αλλά η συνεδρίαση στις 12.07.1961 δεν οδήγησε σε απόφαση λόγω των πολλών διαφορών και απόψεων. Μια λύση του προβλήματος θα έπρεπε επιτέλους να βρεθεί σε μια συνεδρίαση με την επωνυμία “Ενωτική Συνάντηση“. Πραγματοποιήθηκαν πολλές συνεδριάσεις και τελικά, παρά την αντίσταση του Nam Tae Hi, στις 22/09/1961 ιδρύθηκε η Korea Taesoo-Do Association. Πρώτος πρόεδρος ήταν ο Choi Myung Shin.
Η ίδρυση της International Tae Kwon Do Federation (ITF, που ιδρύθηκε 22/03/1966)
Μετά την επιστροφή του από τη Μαλαισία ο στρατηγός Choi διαμαρτύρεται για την αλλαγή του ονόματος Tae Kwon Do σε Taesoo. Έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια (η επιρροή του σε πολλούς κοινωνικούς φορείς της Κορέα εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλη) για την αποκατάσταση του ονόματος Tae Kwon Do. Τον Ιανουάριο του 1965 έγινε ο τρίτος πρόεδρος της Korea Taesoo-Do Association, διαδεχόμενος τον Park Jung Tae. Μετά από πολλές συζητήσεις ο Choi άλλαξε το όνομα της πολεμικής τέχνης και πάλι σε Tae Kwon Do. Σ` αυτό αντέδρασαν πολλά μέλη. Μετά από ένα χρόνο, o Choi αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την προεδρία του Ομοσπονδίας, επειδή είχε χάσει την πλειοψηφική υποστήριξη των μελών. Τελικά ο στρατηγός Choi προκειμένου να μην καταστεί πιόνι του πραξικοπηματία Park και να υλοποιήσει την ιδέα ίδρυσης μιας διεθνούς Ομοσπονδίας Tae Kwon Do, συγκάλεσε σε ιδρυτική συνέλευση. Στις 22.03.1966 στο Choson ξενοδοχείο στη Σεούλ, ιδρύθηκε η International Tae kwon-Do Federation (ITF). Τα ιδρυτικά μέλη ήταν: Αραβικά Εμιράτα, Ιταλία, Κορέα, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Τουρκία, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Βιετνάμ και η δυτική Γερμανία. Ο στρατηγός Choi Hong Hi ήταν ο πρώτος πρόεδρος της ITF και παρέμεινε έτσι μέχρι το θάνατό του, στις 15 Ιουνίου 2002.
Η ίδρυση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Tae Kwon Do (WTF, που ιδρύθηκε 28/05/1973)
Τον Ιανουάριο του 1967 ο Kim Yong Chae ήταν ο πέμπτος πρόεδρος της KTA. Ήταν δική του ιδέα, να αναπτυχθεί η μάχη και εστάλησαν ΚΤΑ εκπαιδευτές σε χώρες του εξωτερικού. Ιδρύθηκε η πρώτη σχολή, η οποία αργότερα έγινε το κτίριο του Kukkiwon. Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι ο Kim Yong Chae προσέφερε πολύ και πλούσιο έργο για το Kukkiwon, αλλά ο Kim Yong Un τιμήθηκε για την προσφορά του έργου. Στις 23 Ιανουαρίου 1971, ο Kim Yong Un εξελέγη πρόεδρος της ΚΤΑ. Ο Park Chung Hee έδωσε το όνομα „Kukki-Taekwondo“, το οποίο ανακηρύχθηκε ως εθνικό άθλημα της Κορέας. Στις 30/11/1972, η Kukkiwon άνοιξε και τον Μάιο του 1973 έγινε το πρώτο WTF TKD Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Την τελευταία ημέρα του πρωταθλήματος ιδρύθηκε η WTF.
Η περαιτέρω ανάπτυξη της ITF
Στις 03.01.1972 ο στρατηγός Choi μεταναστεύει στον Καναδά. Τα κεντρικά γραφεία της ITF, μεταφέρθηκαν στο Τορόντο, όπου έζησε από τότε. Στις 4 και 5 Οκτωβρίου 1974, έγινε στο Μόντρεαλ το πρώτο πρωτάθλημα ITF TKD. Την άνοιξη του 1985, η έδρα της ITF μεταφέρθηκε στη Βιέννη και το ίδιο έτος δημοσιεύθηκε η Εγκυκλοπαίδεια του Tae Kwon Do σε 15 τόμους. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Choi Hong-Hi διέδωσε το Tae kwon-Do στις πρώην χώρες της Σοβιετικής Ένωσης, την Ιαπωνίας και την Κίνα. Η μετάβασή του και η διάδοση του Tae kwon-Do στη Βόρειο Κορέα επικρίθηκε από πολλούς. Στις 15/06/2002 ο στρατηγός Choi Hong Hi πέθανε μετά από μακρά ασθένεια, σε ηλικία 83 ετών σε νοσοκομείο της Πιονγιάνγκ.
Το Tae Kwon Do στην Ελλάδα
Το 1968 έγινε η πρώτη επίδειξη και γνωριμία του αθλήματος Tae kwon-Do στην Ελλάδα από τον Kwon Jae Hwa 6. Dan και τον μαθητή του Σταμάτη Κάσση ( 1 Dan) στην Αθήνα. Παρευρέθη και ο στρατηγός Choi Hong Hi
Την ίδια χρονιά ανοίγει ο κύριος Σταμάτης Κάσσης την πρώτη σχολή Tae Kwon Do στην Αθήνα.
Το 1972 ανοίγει ο κύριος Γεώργιος Στυλιανίδης (καφέ ζώνη τότε) με την βοήθεια του κυρίου Στέφανου Γκαϊδαρτζάκη 1. Dan την πρώτη σχολή Tae kwon-Do στη Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη έγινε ο πυρήνας εξάπλωσης του Tae Kwon Do σε όλη την Ελλάδα.
Πάμπολες επιδείξεις του Γεώργιου Στυλιανίδη και Στέφανου Γκαϊδαρτζάκη και οι πολλές επισκέψεις του δασκάλου τους Kim Kwang Il κ.α. υψηλόβαθμων κορεατών δασκάλων κατάφεραν μέσα σε λίγα χρόνια να κάνουν το Tae kwon-Do γνωστό σε όλη την Ελλάδα. Οι μαθητές τους, με υψηλές ικανότητες, συνέβαλαν και αυτοί στην πλήρη διάδοση του αθλήματος.
Το Tae Kwon Do σήμερα (Επισήμανση του Μάστερ Στέφανου Γκαϊδαρτζάκη)
Το Tae Kwon Do για να εδραιωθεί και γνωριστεί σε όλον τον κόσμο, από την δημιουργία του μέχρι σήμερα πέρασε από σαράντα κύματα. Προσωπικές φιλοδοξίες, Ίντριγκες, εκμετάλλευση, δίψα για εξουσία, και πολλά άλλα σφάλματα και παραλείψεις οδήγησαν την ομοσπονδία της ITF σε πλήρη διάσπαση. Σήμερα (2010) υπάρχουν τρείς παγκόσμιες Ομοσπονδίες που διεκδικούν την αυθεντικότητα και νομιμότητα αντιπροσώπευσής της με την ονομασία International Tae Kwon Do Federation (ITF).
Ποιός ή ποιοί είναι οι νόμιμοι διάδοχοι του στρατηγού Choi Hong Hi και της κληρονομιάς πού άφησε στην ανθρωπότητα;
Το Tae Kwon Do ανήκει σε όλους αυτούς που ασχολούνται με αυτό το άθλημα και καμία απαγόρευση και διεκδίκηση αυθεντικότητας, επίσημης Ομοσπονδίας ή κατοχύρωσης συμβόλων μπορούν να αλλάξουν κάτι. Τα σύμβολα και οι ιδέες δεν έχουν σύνορα και δεν χαλιναγωγούνται.